Jak powinna wyglądać nasza zimowa dieta?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Zima to szczególny okres, w którym krótkie dni oraz mroźna i wietrzna pogoda przyczyniają się do spadku naszej odporności. Jak się chronić przed niechcianymi chorobami?

Wiele dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje, iż dieta zawierająca odpowiedni zestaw witamin i składników mineralnych wpływa na znaczące wzmocnienie odporności.

Zimą nasz organizm narażony jest na niskie temperatury, jak też na ich duże różnice między pomieszczeniami zamkniętymi (domem, pracą, sklepem), a otoczeniem. Wiele osób cierpi wówczas na infekcje górnych dróg oddechowych objawiające się katarem, bólem gardła oraz kaszlem. Na to, czy przetrwamy okres zimowy bez infekcji i przeziębień, ma również wpływ nasz sposób odżywiania.

Najważniejszą zasadą „zimowej diety” jest regularność spożywanych posiłków. Szczególnie trzeba pamiętać o tym, aby rano zjeść obfite śniadanie. W mroźne dni potrzebujemy kikakrotnie więcej energii na ogrzanie organizmu.W diecie zimowej muszą się znaleźć odpowiednie ilości witamin, przede wszystkim witamina A i C oraz mikroelementów takich jak: cynk, selen i żelazo. Dlatego nasze menu powinno obfitować w warzywa, owoce oraz produkty zbożowe.

Witamina A – wspomaga naturalny system obrony naszego organizmu przed zakażeniami i chorobami. Bierze m.in. udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, np. skóry i błon śluzowych.Witaminę A zawierają produkty mleczne, wątroba oraz produkty pochodzenia roślinnego dostarczające prowitaminę A (beta – karoten, z którego w organizmie powstaje witamina A). Są to: marchew, papryka, pomidory, kapusta, brokuły czy też brzoskwinie i morele.

Witamina C – stosuje się ją najczęściej w leczeniu przeziębień oraz infekcji układu oddechowego. Ludzie nie mają zdolności jej syntetyzowania, dlatego musimy dostarczać ją do organizmu codziennie wraz z pożywieniem.Najlepsze źródła witaminy C to: natka pietruszki, papryka czerwona, brukselka, brokuły, szpinak, kapusta włoska, kapusta biała, cytryna oraz pomarańcze.

Ogromne straty witaminy C następują w trakcie obróbki termicznej, dlatego lepiej warzywa i owoce spożywać na surowo. Warzywa i owoce najlepiej obierać cienko i nie używać do tego zardzewiałych noża. Podczas gotowania warzyw, wrzucać je do gorącej wody i lepiej gotować w całości, a dopiero potem rozdrobnić. Po ich rozdrobnieniu jak najszybciej dodać sos. Warto też wiedzieć, że enzym znajdujący się w ogórkach rozkłada witaminę C, więc nie należy ich łączyć z pomidorami czy papryką.

Cynk, selen i żelazo.

W trakcie ostatnich lat przeprowadzono wiele badań nad rolą cynku, który zwiększa liczbę przeciwciał oraz komórek obronnych i hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych. Znajdziemy go w chudym mięsie, drobiu, rybach, owocach morza oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.Podobne korzystne działanie wykazuje selen, który można znaleźć w produktach zbożowych, cytrusach, awokado, mięsie, rybach oraz produktach mlecznych.

System odpornościowy wzmacnia także żelazo, które znacząco zwiększa odporność na przeziębienia. Jego najlepsze źródła to: mięso i produkty mięsne, warzywa strączkowe i zielone oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Czosnek – zimą w naszej diecie nie może go zabraknąć. Zarówno chroni on nas przed przeziębieniami, jak i pomaga zwalczać ich objawy. Medycyna ludowa wykorzystywała właściwości bakteriobójcze czosnku, nie znając ich przyczyny. Dopiero w 1944 r. wyizolowano allicynę – substancję nadającą zapach i działającą przeciwbakteryjnie.
Czosnek jest też dobrym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C) oraz mikroelementów, jak również cenioną przyprawą. Nieprzyjemny zapach z ust pojawiający się po jego spożyciu, można zlikwidować, zagryzając go natką pietruszki, nasionami kminku lub popijając jogurtem naturalnym.

Codzienną dietę można wzbogacić jej suplementami. Dobrej jakości preparaty witaminowe są nieoceniona pomocą w dostarczaniu do organizmu niezbędnych mu substancji wpływających na podniesienie odporności.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*